Bu makale serimde siz mimarlara, mühendislere, iç mimarlara, tasarım-yapım uzmanlarına ve öğrencilere AutoCAD ® Mimari 2021 “AutoCAD ® Arhitecture 2021” araçlarını kullanarak bir konut tasarlamak için, adım adım izleyeceğiniz süreci tanıtmaktır. Serinin her gün bir yenisi yayınlanacak olan makalelerinde, bir konutun başından itibaren çalışma çizimlerinin gelişimini takip edeceksiniz. AutoCAD ® Mimari 2021 “AutoCAD ® Arhitecture 2021” yazılımının kat planları, saha planı, cepheler, kesitler, 3 boyutlu 3B “3D” Görünüşler, Kapılar, Pencereler, Merdivenler, Çatı, Tavan arası, Sayfalar (Paftalar) ve çizelgeler oluşturmak için, nasıl kullanıldığını adım adım göstermek için, gereken tüm malzemeleri de bu serinin ilgili makalelerinde bulacaksınız.
2.5.1 – AutoCAD ® Mimari’de “AutoCAD Arhitecture ®” Dosya Hazırlamanın Temelleri
Şekil 1 AutoCAD ® Mimari 2021
Öncelikle bilgisayarınızda Projem isminde bir klasör ve içinde Ev01 isminde başka bir klasör oluşturmanız gerekir. Başka bir şey yapmadan önce AutoCAD ® Mimari 2021 “AutoCAD ® Arhitecture 2021” program penceresinde durum çubuğuna gidin, KAPATMAK için, Çizim ızgarasını Görüntüle “Display drawing Grid“ simgesine tıklayın (Şekil 2.5.1.1) (bu simgenin rengi ilk etapta gri ve AÇIK olduğunda mavi olmalıdır.). Ayrıca Çizim ızgarasını Açık ve Kapalı durumları arasında F7 tuşuna tıklayarak da değiştirebilirsiniz.
|
Şekil 2.5.1.1 – Çizim ızgarasını Görüntüle
Uygulama ekranın sağ üst köşesindeki Uygulama simgesine [ ] tıklayın ve açılan menüden Yeni “New” seçeneğine tıkladıktan sonra Çizim “Drawing” seçeneğini seçin. Görüntülenecek olan Şablon Seç “Select Template” (Şekil 2.5.1.2) iletişim kutusunda acad.dwt şablon dosyasını seçin ve Aç “Open” düğmesine tıklayın. Metrik kullanıcıları Şablon Seç “Select Template” (Şekil 2.5.1.2) iletişim kutusunda acadiso.dwt şablon dosyasını seçmeli ve Aç “Open” düğmesine tıklamalıdır.
Şekil 2.5.1.3 – Yeni Çizim için Şablon Seç “Select Template” iletişim kutusu
AutoCAD ® Mimari 2021 “ Arhitecture 2021”‘de projeyi tasarlamaya başlayacağınız boş bir çizim penceresi açılacaktır. Çiziminizi, Şekil 2.5.1.4’te gösterildiği gibi Ev-01_başlangıç.dwg adıyla C: \ Projem / Ev-01 klasörüne kaydedin.
Şekil 2.5.1.4 – Ev-01 – Klasör ağacı
-Birimlerin ve Ölçeklerin Ayarlanması
Artık temel dosya kurulduğuna göre, tasarımınıza Şekil 2.5.0.1’de gösterildiği gibi evinizi çizmeye başlayacaksınız. (Bu adımda ölçüleri ve yazıları ayarlamayacaksınız ve renk siyah olacaktır). Çizmeye başlamadan önce, çizimde kullanılacak ölçü birimlerine karar verecek ve koordinatlarda ve mesafelerde kullanılacak biçimlendirme “format”, hassasiyet “prescision” ve diğer kuralları ayarlayacaksınız. Oluşturduğunuz her nesne çizim birimleriyle ölçülür. Çizmeye başlamadan önce, çizmeyi planladığınız şeye bağlı olarak hangi çizim biriminin temsil edeceğine karar vermelisiniz. Daha sonra bu ayarlar ile çiziminizi gerçek boyutunda oluşturursunuz. AutoCAD ® bazı şeyleri umursamaz; size bir sistem verir ve onu herhangi bir duruma veya tasarıma uyarlamanıza izin verir. Ardından, gerçek hayattaki birimleri veya CAD’de söylediğimiz gibi 1’e 1 birimlerle çizersiniz. Bu, AutoCAD‘in ® Altın kuralıdır. Her zaman her şeyi gerçek boyutta çizin. Nesneleri yukarı veya aşağı ölçeklemeyin.
Örneğin, bir çizimdeki nesneler, her biri 12,5 ve 10,00 metre uzunluğunda olan dış boyutları olan bir evi veya milimetre cinsinden ölçülen mekanik bir parçanın bir bölümünü temsil edebilir. İlk durumda birimler metreyi temsil eder, yani 2 yazdığınızda 2 metreyi kastediyorsunuz, ikinci durumda 200 yazdığınızda milimetreyi kastediyorsunuz.
AutoCAD‘deki ® varsayılan birim sistemi, siz değiştirene kadar, günlük yaşamda kullandığımız türden basit bir ondalık sistemi olup; birimsizdir. Yani girdiğiniz 2 veya 3 değeri (fit, inç, yarda, metre, mil veya milimetre ) herhangi bir şey olabilir.
Emperyal birim sisteminde çizim yapan mimarlar, mesafelerinin fit ve inç olarak bölünmesini tercih ediyorlar. Çünkü 270″ (270 inç) şeklinde bir gösterim her zaman 22′-6 “270” şeklindeki gösterimden daha kolay anlaşılırdır. Mimari birimlere geçmek için, UNITS yazın ve Enter tuşuna basın, Şekil 1.5.2.1’de görünen Çizim Birimleri “Drawing Units” iletişim kutusu görünecektir.
Çizim Birimleri “Drawing Units” iletişim kutusunda sol üstteki açılır menüden Mimari “Architectural“ seçeneğini seçin ve iletişim kutusundaki diğer seçenekleri göz ardı edin. Bu aşamada başka bir şeyi değiştirmeye gerek yok. Şimdi, siz çizip birimlere girdikçe, bunlar fit veya inç olarak tanınacaktır. 5 fit girmek için, (aynen OFFSET komutunu kullanırken olduğu gibi), 5 yazın. 5 inç girmek için inç (‘) işaretine gerek yoktur, sadece 5 sayısını girin; AutoCAD ® anlayacaktır. Fit ve inç birimlerini karıştırmak için, 5’6 yazın, ki bu tabii ki bu 5′-6 ifade de; tire (-) yazmanız gerekmez. Biz projemiz için ondalık sistemi kullanacağız. Çizim Birimleri “Drawing Units” tablosunda aşağıdakileri seçin:
- Uzunluk “Length “ > Tür “Type” = Ondalık “Decimal”, Hassasiyet “Precision” = 0.000, Yerleştirme Ölçeği “Insertion Scale” = Metre
- Açı “Agle” > Tür “Type” = Ondalık “Decimal”, Hassasiyet “Precision” = 0.00.
Demek ki 2 metre uzunluğunda bir çizgi çizmek istiyorsanız 2 yazacaksınız, 2 metre 30 santimetre ise 2.30 yazacaksınız.
Şekil 2.5.1.5 – Çizim Birimlerini Düzenleme